De verschillende manieren om je boek uit te brengen

Heb je zelf een boek geschreven? Proficiat, een hele prestatie! Natuurlijk is de kans groot dat je na het schrijven van je boek wat meer naambekendheid wilt krijgen, en dat kan je door het boek uit te brengen, of het nu gaat om een kinderboek of een erotische roman.

Weet je niet zo goed hoe dat moet? Dan kan het onderstaande overzicht je zeker op weg helpen!

3 manieren om je boek uit te brengen

1. Via een erkende uitgeverij

De meest voor de hand liggende methode om zelf een boek uit te brengen, is door middel van een uitgeverij. De meeste uitgeverijen geven mensen de mogelijkheid om een manuscript in te dienen, dat dan gelezen, geanalyseerd en van feedback voorzien wordt.

Houd er rekening mee dat grote uitgeverijen jaarlijks heel wat manuscripten te lezen hebben. De kans dat jouw boek dus aanvaard of zelfs overwogen wordt, is in de praktijk erg klein!

2. Helemaal zelf, offline

Een minder populaire methode om je boek te promoten is door dat helemaal zelf te doen, beginnende bij je eigen netwerk. Hoewel offline promotie tegenwoordig geen favoriet meer is, kan het toch een goede manier zijn om de promotie en bekendheid van je boek een kickstart te geven.

Dit kan door naar bibliotheken te gaan en lezingen voor te stellen, of bijvoorbeeld door familie en vrienden aan te spreken. Mond-aan-mondreclame is nog altijd een erg handige en bruikbare tool om je boek bij een gorter doelpubliek kenbaar te maken!

3. Via een e-publishing platform

Ten slotte kiezen steeds meer mensen ervoor om hun boek via een e-publishing platform uit te brengen. Dit komt vooral omdat er in het algemeen veel minder kosten mee gepaard gaan. Zo betaal je bijvoorbeeld minder royalties dan bij een gewone uitgever.

Aan de andere kant moet je bij een E-publishing platform meestal ook wel zelf instaan voor de promotie en marketing van je boek. Je spendeert dus heel wat meer tijd aan de opstart van je boek, en dat is voor veel mensen een nadeel. Heb je tijd over en wil je zelf meer controle over de redactie en uitgave van je boek? Dan is een e-publishing platform perfect!